Moldova este o ţară destul de sigură pentru turişti. Aici, ca şi în marea majoritate a ţărilor europene, vizitatorii pot face deplasarea fără o pregătire informaţională prealabilă. Pentru cei care sînt în Moldova pentru prima oară, site-ul apartment.md a pregătit o mică instrucţie cu cea mai utilă informaţie, care vă va ajuta să vă acomodaţi cît mai rapid ţara noastră pe parcursul perioadei în care inchiriaţi apartamentul în Chişinau.

Banii

Moneda oficială – leul moldovenesc. În magazine puteţi achita cumpărăturile doar în lei. În majoritatea băncilor şi a caselor de schimb valutar puteţi schimba euro, dolari, lei româneşti, ruble ruseşti şi grivna ucraineană. Puteţi folosi cu încredere şi casele de schimb valutar, însă unele dintre ele (puţine şi în special cele de lîngă pieţile comerciale) o fac pe viclenii şi nu afişează cursul de 19,91 ci 19,091. Va fi mai bine să comparaţi cursul valutar la mai multe case de schimb, cu atît mai mult că numărul lor creşte ca ciupercile după ploaie, inclusiv şi cele care activează non-stop (noaptea cursul este mai puţin favorabil).

Apa

Apa de la robinete în principiu este bună pentru băut. Însă marea parte a populaţiei preferă să o fiarbă preventiv sau folosesc filtrele de curăţare a apei. Puteţi procura deasemenea apă în butelii.

Telefonia mobilă şi Internet

Moldova ocupă un loc de frunte în lume la capitolul viteza Internetului, totodată acesta fiind la un preţ rezonabil. Ce ţine de telefonia mobilă, în ţară sînt trei operatori – Orange, Moldcell (ambii – GSM şi UMTS), precum şi Unite (CDMA). Se consideră că Orange are o arie de acoperire mai bună, deaceea pentru călătoriile mai apropiate de hotarele ţării ar fi de dorit să alegeţi acest operator. Internet mobil prin intermediul USB-modemelor (3G şi 4G) este oferit de toţi cei trei operatori, iar viteza este destul de rapidă.

Transnistria

Pe teritoriul Republicii Moldova se află auto-proclamatul stat Transnistria, cu capitala în oraşul Tiraspol. Acest teritoriu nu este controlat de puterile oficiale moldoveneşti şi are propria monedă (rubla transnistreană), propriul operator mobil, etc. Pentru călătoriile în Transnistria, drept regulă, este destulă verificarea actelor la aşa-numita graniţă dintre Moldova şi Transnistria. În regiune se vorbeşte limba rusă. Transnistria cade sub zona de acoperire a tuturor celor trei operatori mobili amintiţi mai sus, tariful este standart.

Limba

În Moldova sînt răspîndite două limbi – moldovenească/română (limba de stat) şi rusa (limba de convorbire interetnică). Marea majoritate a locuitorilor de la oraşe vorbesc ambele limbi. Limba engleză este posedată mai mult de tineret: unii vă pot înţelege, alţii nu – deja depinde de noroc.

Relaţiileinteretnice şireligioase

Moldova este o ţară ortodoxă. Persoanele de diferită etnie şi confesii se pot simţi în siguranţă în Moldova, precum în majoritatea ţărilor europene.

Transport

În oraşe, înafară de autobuse şi troleibuse circulă microbusele.Sînt numeroase servicii de taxi(o călătorie în mediu prin oraş costă în jur de 2 euro). Deasemenea este posibilă închirierea unui automobil.

REZERVAȚI ACUM
plătiți cînd veniți

leu

apa ulim telefon notebook pmr moldova rutiera