Experţii prognozează că preţurile pe piaţa imobiliară a Moldovei vor fi într-o continuă scădere în anul 2015. În mediu se aşteaptă micşorarea preţurilor la apartamente cu 1% lunar. În acest fel, pînă la finele anului, preţurile vor înregistra o cădere de 10%, precum a fost şi pe parcursul anului 2014, iar preţul unui metru pătrat va costa puţin peste 500 de euro.

Situaţia de pe piaţa imobiliară este favorabilă cumpărătorilor, iar companiile de construcţii, care încă cîţiva ani în urmă înregistrau o creştere anuală a vînzărilor, sînt nevoite din anul 2009 să coboare preţurile.

Circumstanţele date au dus la echilibrarea preţurilor apartamentelor în blocurile locative noi şi în cele date în exploatare ani buni în urmă. Din acest motiv, aproximativ 50% dintre apartamemntele vîndute anul trecut au fost în blocurile rezidenţiale nou construite. Iar achiziţionarea apartamentelor în blocurile nefinisate sau care abia pornesc lucrările de construcţii s-a diminuat brusc — preţurile de pe piaţă îi permit cumpărătorului să aleagă dintr-o multitudine de oferte deja finisate şi să nu meargă la riscuri. Cu atît mai mult că în blocurile de locuit abia date în exploatare, locatarii vor trebui mai mulţi ani la rînd să suporte zgomotele lucrărilor de finisare din apartamentele vecine.

CIFRE

24 mii euro — preţul pentru un apartament nou cu o cameră în Chişinău în variantă albă într-un bloc locativ nou construit şi cu încălzire autonomă. Un simplu calcul matematic demonstrează un preţ de aproximativ 600 de euro pentru un metru patrat. Acesta este şi preţul aproximativ pentru apartamentele achiziţionate de la proprietari în blocurile mai vechi.

153601